Co je to NLP?

NLP je zkratka pro Neuro-lingvistické programování.  Ale co to vlastně je? Co napovídají jednotlivá písmena?

NEURO – nervový systém, mozek, mozkové buňky.

Jednodušeji je to proces, kdy pomocí našich pěti smyslů vnímáme všechny vjemy, které se kolem nás dějí a putují s informací o nich

do mozku.

LINGVISTICKÉ – použití jazyka.

Jakmile informace dojde do mozku, jsme schopni o ní nějak mluvit, vyjadřovat se. Tato část zkoumá, jaká slova a formulace volíme 

a jak to dále ovlivňuje naše vnímání.

PROGRAMOVÁNÍ –  formování.

Můžeme také nazvat jako celkové vnímání a interpretaci našeho světa. To, jaký máme přístup k sobě a ke světu kolem nás, ale také postoj k jednotlivým situacím, zásadně ovlivňuje naše chování a rozhodování.

Spojením těchto tří složek NLP vznikají vzorce chování jednotlivců. Pomocí technik NLP se tyto vzorce mění a zlepšují tak kvalitu života.

NLP jako celek

Neuro-lingvistické programování můžeme zjednodušeně popsat také jako  soubor technik, které efektivně pracují se změnou mindsetu, emocí a pomáhají rychle dosahovat cílů.

 

Jak využívám ve své praxi NLP já?

Implementovala jsem všechny své zkušenosti pro byznys prostředí. To znamená, že využívám ve své práci techniky, které se zaměřují na podnikatelské vize, cíle a strategie. Zároveň zbavuji podnikatele limitů o tom, co oni sami dokáží a jakých cílů můžou v podnikání dosáhnout. Pomocí NLP roste rychle mindset a s ním i byznys.

 

Jaké oblasti NLP řeší?

Pomocí technik NLP jsme dnes schopni zásadně zasáhnout do našeho emočního vnímání, změnit naše naučené chování, pohled na nás samotné, překonat překážky, stanovit si cíl a úspěšně za ním jít. 

 

Konzultace ZDE

Omezující přesvědčení a sebevědomí

To, jak o sobě smýšlíme, jestli jsme sami pro sebe dost dobří, je zásadní otázkou pro to, jak se v životě cítíme a jakých cílů jsme schopni dosáhnout. Pokud vidíme sami sebe v negativních obrazech a často si říkáme „já to nedokážu, prostě už jsem takový/á, nikdy nebudu umět…“, pěstujeme v sobě program, který se našimi myšlenkami řídí. Změnou nastaveného programu dosáhneme našich snů, skvělých výsledků i naplněného života. 

Příznivým smýšlením o nás samotných a poznáním našeho smýšlení si budujeme zdravé sebevědomí.

Nechtěné  emoce

Během života nasbíráme tolik vjemů a prožijeme tolik situací, které v nás vyvolávají nejrůznější emoce. Stejně jako ty dobré si uchováváme ty špatné. Tréma, strach, úzkost, nevolnost a jiné. Někdy se nám může stát, že právě ty špatné se nám připomínají samy a neumíme je vědomě vypnout

Nevyžádané  chování a  zlozvyky

Naše reakce na podněty nemusíme racionálně chápat a někdy je dokonce nechceme, přáli bychom si je změnit. Pro nechtěné chování lze najít lepší variantu a zlozvyky, které máme, se dají odstranit.

Strachy a fóbie

Pavouci, hadi, letadla, autonehody, zranění, malé prostory, výšky… To vše nám může negativně ovlivňovat život a je zbytečné si tyto strachy nechávat.

Osobní cíle

Sny a cíle menšího či většího rázu, které máme v hlavě. Chci zhubnout, postavit dům, odstěhovat se na venkov/do města, změnit práci/ začít podnikat, naučit se cizí jazyk. Někdy nevíme, zda „do toho jít“ a jaký to bude mít důsledek pro nás a naše okolí. Jindy se zase trápíme tím, že nevidíme cestu, jednoduše nevíme, kde začít. 

Pracovní cíle

Jak dosáhnout stanovených výsledků, založení firmy, přijímání zaměstnanců, obchodní jednání, použití jazyka v byznysu uvnitř firmy i navenek.

Komunikace v životě i byznysu

Komunikace je velice důležitý nástroj pro budování vztahů. To, jak komunikujeme, reflektuje reakci protistrany, ať už se jedná o partnera, děti, vzdálené příbuzné, zaměstnance, zákazníky, byznys partnery.

Pokud volíme správná slova, dosahujeme skvělých výsledků.

Do této oblasti patří také příprava na veřejné vystoupení, obchodní schůzku, výběr zaměstnanců, rozhovor s členem rodiny/přítelem nebo třeba coming out.

NLP dokáže najít odpověď právě pro vás samotné. Pracuje s člověkem jako individuálním jedincem, a každá použitá technika šije řešení na míru

Líbí se vám tento článek?

Sdílejte ho na Facebook
Sdílejte ho na Twitter
Sdílejte ho na LinkedIn
Sdílejte ho na Pinterest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tyto webové stránky používají k poskytování svých služeb soubory Cookies. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů Cookies.